Joli Lodger brengt jullie enkele weetjes over de stacaravan

Deel deze pagina

Joli Lodger brengt jullie enkele weetjes over de stacaravan

25/02/2022

De eerste verplaatsbare woningen

De eerste voorbeelden van stacaravans zijn terug te voeren tot de zwervende zigeunerfamilies die al in de jaren 1500 met hun door paarden getrokken stacaravans rondtrokken.

In Amerika werden de eerste stacaravans gebouwd in de jaren 1870. Dit waren verplaatsbare woningen aan het strand, gebouwd in de regio Outer Banks in North Carolina. De huizen werden verplaatst door teams van paarden.

De mobilhomes zoals wij ze vandaag kennen, ontstonden in 1926 met door auto's getrokken aanhangwagens of "Trailer Coaches". Deze waren ontworpen als een thuis weg van huis tijdens het kamperen. De aanhangwagens evolueerden later tot "stacaravans", waarnaar vraag ontstond na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Veteranen kwamen thuis en hadden huisvesting nodig en er was een tekort aan woningen. Stacaravans boden goedkope en snel gebouwde huisvesting voor de veteranen en hun gezinnen (het begin van de babyboom) en doordat ze mobiel waren, konden de gezinnen reizen.

 

Stacaravans nemen toe in volume

In 1943 waren de trailers gemiddeld 2,4 m breed en 6 m lang. Ze hadden drie tot vier aparte slaapgedeeltes, maar geen badkamers.  In 1948 waren ze 9 m lang en werden badkamers geïntroduceerd. Stacaravans bleven tot op vandaag groeien in lengte en breedte.

In juni 1976 keurde het Congres van de Verenigde Staten de National Manufactured Housing Construction and Safety Act (42 U.S.C.) goed, die ervoor zorgde dat alle woningen volgens strenge nationale normen werden gebouwd.

Van Mobile Home naar Manufactured Housing

In 1980 keurde het congres goed dat de term "stacaravan" werd veranderd in "industriewoning". Fabriekswoningen worden in een fabriek gebouwd en moeten voldoen aan een federale bouwcode. Een storm kan lichte schade toebrengen aan een ter plaatse gebouwd huis, maar kan aanzienlijke schade toebrengen aan een in de fabriek gebouwd huis, vooral een ouder model of een model dat niet goed beveiligd is. Windstoten van 110 km per uur kunnen een stacaravan binnen enkele minuten verwoesten. Veel merken boden optionele stormriemen aan, waarmee het huis aan ankers in de grond kon worden bevestigd. Vandaag de dag zijn de stacaravans gelukkig zo degelijk gebouwd dat er uiteraard geen sprake meer is van stormriemen noch ankers.

 

 

Stacaravan parken

Stacaravans bevinden zich vandaag vaak in parken meer bekend als campings. De uitbaters van deze campings staan huiseigenaren toe ruimte te huren waarop een stacaravan kan worden geplaatst. Naast het bieden van ruimte biedt de site vaak basisvoorzieningen zoals water, riolering, elektriciteit, aardgas en andere diensten en voorzieningen, zoals maaien, vuilnisophaaldienst, gemeenschappelijke ruimten, zwembaden, en speelplaatsen.

Stacaravans worden nu ook aangeboden voor verschillende doeleinden zoals mantelzorgwoning, tuinkantoor, mancave, poolhouse… , de mogelijkheden zijn onbeperkt!

De tijd laat de stacaravans positief evolueren en door de verscheidenheid van mogelijke toepassingen oogt ook de toekomst van de stacaravan rooskleurig. Caravandealer Joli Lodger, the place to be.

Deel deze pagina